Kapalı alanların gün ışığı ile aydınlatılmasında, dev şeffaf atrium kubbeler, ışıklıklar, tonozlar, muhtelif jaluzi sistemleri gibi çok farklı sistem ve yöntemler kullanılmaktadır. Bu amaçla uygulanan tüm endüstriyel sistemlerde ortak nokta yüksek verimli yansıtıcıların kullanılıyor olmasıdır. Aluminyum yansıtıcılar, görülebilir spektrumdaki yüksek verimleri, kamaşma önleyici yüzey seçenekleri yanında, yeterli sağlamlık, hafiflik ve korozyana yüksek dayanım özellikleri ile hem iç ve hem de dış mekan gün ışığı sistemlerinde uygulama tipine göre parlak yansıtma ve dağıtarak yansıtma amaçlı olarak en yaygın kullanılan ürünlerdir.
Verimli doğal aydınlatma, öncelikle amaca uygun genel mimari konumlandırmayla birlikte, yapının genel mimarisiyle uyumlu duvar ve çatı pencereleri ile başlar. Modern projelerde, mimari estetik endişelerle ve/veya fonksiyonel açıdan yapının iç merkez alanına gün ışığını ulaştırmak amacıyla şeffaf açıklıklı tonoz ve kubbelerde, güneşin gün içindeki pozisyonuna bağlı varyasyonları azaltmak ve ışık kalitesini / gücünü kontrol amaçlarıyla dev aynalar / yansıtıcılar çokça kullanılmaya başlanmıştır. Yüksek yansıma değerleri ve kalitesi sağlayan, hafif ve kolay şekillenebilen alüminyum yüzeyler bu ve benzeri uygulamalarda ideal çözümler sunmaktadır. Diğer bir alternatif yaklaşım, doğal gün ışığını toplayıp yönlendirmek amacıyla cephelerde kavisli aynalar kullanmaktır.
Gün ışığını bina içlerine almanın geleneksel yöntemi pencereler, ışık miktarı ve türü üzerinde kontrol sağlayamadığı için zaman zaman kamaşma ve yüksek ısı problemini de beraberinde getirmektedirler. Çift cam sistemleri içerisine monte edilebilecek ayna veya mat yüzeyli alüminyumdan üretilen jaluzi sistemleri, gün ışığını istenilen miktarlarda, ihtiyaç duyulan alanlara, istenilen formda ( düşük parlaklıkta dağıtarak veya ışık rengini değiştirerek ) yönlendirmekte kullanılabilirler. Aluminyum levhaların arka yüzeylerine uygulanacak özel bir kaplama sayesinde ısı kontrolü de sağlanabilmektedir.
Yaygın endüstriyel uygulamalardan bir diğeri de çatıdan aydınlatma sistemleridir. Şeffaf veya prizmatik bir kubbe yardımı ile gün ışığı toplanıp yüksek yansıtma değerlerine sahip ( +95 – 98% ) PVD (kesintisiz vakum metalizasyon) alüminyum silindirik bir boru içerisinden, gün ışığının geliş saati / açısına bağlı olarak çok sayıda yansımaya rağmen göz ardı edilebilecek küçük kayıplarla bina içine aktarılmaktadır.